Ολες Ευρώπη Κυρ 09.06.2024
Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία: Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Μακρόν μετά τη συντριβή του στις ευρωεκλογές
Ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, καθώς ήρθε δεύτερος πίσω από τη Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές και με μεγάλο ποσοστό.

Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν κινείται κοντά στο 32,4%, ενώ η Αναγέννηση του Γάλλου προέδρου λαμβάνει 15,2%.

Έπειτα, ακολουθεί το Σοσιαλιστικό κόμμα με 14,3%, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%, ενώ περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Μάλιστα, ιδιαίτερο βάρος στην ήττα Μακρόν προσθέτει το γεγονός πως η συμμετοχή ήταν 52,5%, η μεγαλύτερη που καταγράφεται σε ευρωεκλογές στη Γαλλία τα τελευταία 30 χρόνια.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά ανέφερε πως «ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να κηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αφού η παράταξή του ήρθε μακράν δεύτερη πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό στις ευρωεκλογές»

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αποδυναμωμένος πρόεδρος απόψε», είπε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του και πρόσθεσε πως «η πρωτοφανής διαφορά μεταξύ της προεδρικής πλειοψηφίας και του κορυφαίου κόμματος της αντιπολίτευσης απόψε σηματοδοτεί απόρριψη του προέδρου και της κυβέρνησής του».