Ολες Πολιτική Πεμ 22.02.2024
Πλήγμα στην απονομή της δικαιοσύνης το νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΚΟΣΜΟΣ”

Το νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αποτελεί οπισθοδρόμηση για την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα και πλήγμα για το κράτος δικαίου. Η αυστηροποίηση της ποινικής και σωφρονιστικής μεταχείρισης συνδυάζεται με την κατάργηση ή τον περιορισμό δικονομικών εγγυήσεων, με αποτέλεσμα σημαντικές αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θεμελιώδεις αρχές του φιλελεύθερου ποινικού δικαίου.

Η δήθεν ικανοποίηση του λαϊκού αισθήματος, στο πλαίσιο ενός «ποινικού λαϊκισμού», πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί ότι πλήττει τα δικαιώματα των κατηγορούμενων και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής δίκαιης δίκης. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη στοχοποίηση των ανηλίκων και μετεφήβων με αυστηροποίηση των χρονικών ορίων κράτησης και των όρων χορήγησης ελαφρυντικών.

Πρόκειται για την επιστροφή σε ένα απαρχαιωμένο μοντέλο τιμωρητισμού, που δεν έχει καμία θετική επίπτωση για την πρόληψη της εγκληματικότητας, ενώ παράλληλα θα επιβαρύνει τις συνθήκες κράτησης στις ήδη άθλιες ελληνικές φυλακές.