Ολες Κοινωνία Παρ 16.02.2024
Ακρίβεια: Κάμψη 3,1% του πληθωρισμού – Ράλι δίχως φρένα στα τρόφιμα με 8,3%

Με «σπασμένα τα φρένα» πηγαίνει η ακρίβεια και αυτό αποτυπώνεται και στα σημερινά στοιχεία του πληθωρισμού που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ καθώς ακόμη και μέσα στον μήνα που πέρασε υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Μικρό «φρένο» πάτησε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο καθώς προσγειώθηκε στο 3,1% από το 3,5%. Παρόλα αυτά, η ακρίβεια συνεχίζει να «καίει» τις τσέπες των καταναλωτών, καθώς ο πληθωρισμός στα βασικά είδη διατροφής συνεχίζει να κινείται πάνω από 8%.

Με τον «πράσινο χρυσό», το ελαιόλαδο να καταγράφει αυξήσεις μέσα σε ένα χρόνο.

Ελαιόλαδο: +67,4%

Φρούτα: +14,2%

Λαχανικά: +14,4%

Ακόμη και από τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, τα  μέτρα κατά της ακρίβειας και το μπαράζ προσφορών, τα νοικοκυριά πλήρωσαν παραπάνω μόνο σε ένα μήνα.

+6,8% για το ελαιόλαδο

+5,7% για τα αλλαντικά

+4,6% για τα κρασιά

+4,1% για το βούτυρο

+3,4% για τις σάλτσες και τα καρυκεύματα

Στην προσπάθεια το καλάθι να γίνει ελαφρύτερο, καθώς όλο και «βαραίνει» το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες αλλάζει τα μέτρα κατά των ανατιμήσεων και διευρύνει την περίμετρο  των προϊόντων που υπόκεινται σε τρίμηνης απαγόρευση προσφορών για όσους προμηθευτές ανατιμήσουν τα προϊόντα.

Στόχος είναι να καλυφθεί όλο το καλάθι, δηλαδή όλα τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ σε ποσοστό 80-85%.

Πέρα από τα τρόφιμα, όμως, μεγάλες ετήσιες μεταβολές παρατηρούνται, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και στα εξής:

Φαρμακευτικά Προϊόντα: +12,7%

Αεροπορικά εισιτήρια: +11,5%

Ασφάλιστρα υγείας:  +14%

Πηγή: megatv.com