Ολες Πολιτική Σαβ 02.12.2023
Ελληνοτουρκικά: Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου

Ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, δημοσιογράφος, και ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μίλησαν στη πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου θα βρεθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ως ευκαιρία για περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βλέπει η Αθήνα τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν  θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα με τις δύο πλευρές να προσέρχονται στη συνάντηση με θετική διάθεση.

Στις τελευταίες του δηλώσεις ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι ότι «διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ήρεμο κλίμα». Πρότεινε δε τη λύση του «καζάν – καζάν» δηλαδή να κερδίσουν και οι δύο πλευρές (win – win).

Τόνισε επίσης, πως ελπίζει να είναι ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Άγκυρα θέλει να στείλει με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα στις ΗΠΑ και στη Δύση, με την οποία έχει χαλάσει τις σχέσεις τους τον τελευταίο καιρό.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις τουρκικές εφημερίδες, οι οποίες δεν αναφέρουν τίποτα για την Ελλάδα.

Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, είπε όπως η Τουρκία αναζητά θαλάσσιες ζώνες.

«Δεν είχε αποκτήσει με τη συνθήκη της Λωζάνης. Οπότε η λογική της είναι πως το Αιγαίο βρέχει και τος δύο χώρες οπότε ελάτε να το μοιράσουμε στη μέση. Το ‘’καζάν-καζά’’ έχει αυτή τη λογική, του ‘’ελάτε να τα μοιραστούμε’’. Αυτό που έχει σημασία είναι πως ο δυτικός παράγοντας είναι εναντίον της Τουρκίας αλλά κοντά στην Ελλάδα. Η Τουρκία καταλαβαίνει πως έχουμε  στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και ανήκουμε στην Ε.Ε.. Πήγε στον Σολτς και αυτό που του είπε είναι να πάει στον Μητσοτάκη. Περάσαμε μία περίοδο με δύσκολες σχέσεις και τώρα περνάμε μία ήσυχη περίοδο. Δεν είμαστε κοντά στην περίοδο επίλυσης. Με τα εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων ετών έχουμε εξασφαλίσει την ειρήνη».

Όπως έγινε γνωστό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφτεί αυθημερόν τη χώρα μας καθώς δεν θα διανυκτερεύσει ενώ το πρωί οι υπουργοί θα δει ο καθένας τους ομολόγους τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών, οι διπλωματικοί εκπρόσωποι, και οι δύο πρωθυπουργοί θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, στη συνέχεια θα γίνει η συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει η συνάντηση υπό μορφή γεύματος.

πηγή: MEGA TV