Τετ 23.11.22
Εντείνονται οι πιέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη για κάλπες τον Ιανουάριο – Πότε θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός

Την επόμενη μέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού θέτουν ως ορόσημο τα κυβερνητικά στελέχη προκειμένου ο πρωθυπουργός να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι πρόκειται να κάνει με τις εκλογές.

 Εάν δηλαδή θα στήσει κάλπες στις αρχές του χρόνου δηλαδή τον Ιανουάριο ή θα πάει κανονικά την άνοιξη.

Οι πληροφορίες λένε ότι όλο και περισσότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού του εισηγούνται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Ιανουάριο, καθώς θεωρούν ότι όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα θα γίνονται πιο άσχημα και τα προβλήματα πιο πολύπλοκα.

Το σκεπτικό τους στηρίζεται στο γεγονός ότι το τοπίο σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών εξακολουθεί να είναι ρευστό, καθώς οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη στο ορίζοντα ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια θα κοπάσουν.

Ακόμα, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι με την έλευση του 2023, η Ν.Δ. θα έχει συμπληρώσει 3,5 χρόνια κυβερνητικού βίου, οπότε οποιαδήποτε στιγμή θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές, χωρίς να έχουν τον χαρακτήρα της πρόωρης προσφυγής.

Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει τι πραγματικά θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και όσοι ερμηνεύουν την… εξωστρέφειά του το τελευταίο διάστημα υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει ήδη τις προεκλογικές περιοδείες.

Χθες βρέθηκε στην Αχαΐα – μία περιοχή όπου παραδοσιακά κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ – με σκοπό να προσεγγίσει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους που το 2019 τον είχαν στηρίξει και σήμερα εμφανίζονται να φλερτάρουν έντονα με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται ότι οι ψηφοφόροι που έδωσαν την νίκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές, απογοητευμένοι από τα όσα συμβαίνουν μπορεί να θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας απέχοντας από την κάλπη της απλής αναλογικής. Γι αυτό μάλιστα αναζητούν το αφήγημα που θα μπορέσει να ανακόψει τις ροές των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων προς τα άλλα κόμματα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως, μιλώντας στην Αχαΐα ζήτησε ισχυρή ψήφο στη Ν.Δ. από την πρώτη κάλπη, που να οδηγεί στην αυτοδυναμία της «γαλάζιας» παράταξης στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

«Δεν θέλω να μπλέκετε πρώτη και δεύτερη κάλπη. Μία είναι η κάλπη, εθνική κάλπη είναι και θα πάμε στην πρώτη Κυριακή να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γιατί αυτοδύναμη Ν.Δ. σημαίνει τελικά εγγύηση σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έβαλε μάλιστα και το δίλημμα των επόμενων εκλογών λέγοντας: «θα πάμε μπροστά ή πίσω» και το «ποιος είναι κατάλληλος να κρατάει το τιμόνι της χώρας σε ταραγμένους καιρούς: Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

madata.gr