Ολες Ευρώπη Πεμ 01.09.2022
Στις 14 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις της ΕΕ για πλαφόν στις τιμές της ενέργειας

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου", δήλωσε ο Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στους υπ. Ενέργειας της Ε.Ε. η ελληνική πρόταση
Τις ελληνικές προτάσεις για την αγορά ενέργειας γνωστοποίησε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου. Οπως ο ίδιος γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Τwitter, σε επιστολή που τους απέστειλε παρουσιάζει τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα χρήματα που έχουμε ανακτήσει τις πρώτες 55 ημέρες της εφαρμογής του και την ελληνική πρόταση για έναν μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό που αποσυνδέει τις τιμές φυσικού αερίου από αυτές του ρεύματος.

Οι ελληνικές προτάσεις, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, περιλαμβάνονται και σε επιστολή από την ομάδα Gas coordination group της Κομισιόν, στην οποία συμμετέχουν ρυθμιστές από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Στην επιστολή αναφέρονται τόσο η πρόταση αποσύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου όσο και ο προσωρινός μηχανισμός ανάκλησης των υπερεσόδων της εταιρείας παραγωγής. Στην επιστολή της ομάδας Gas coordination group αναφέρεται ως «μοντέλο ΙΙΙ» αυτό της Ιβηρικής Χερσονήσου που εφαρμόζουν η Ισπανία και η Πορτογαλία, και ζητείται από τα κράτη-μέλη να κρίνουν ποιο είναι το καταλληλότερο για να εφαρμοστεί κεντρικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον υπουργό.

Μια πρώτη εικόνα για το κλίμα που διαμορφώνεται εσωτερικά στην Ευρώπη ενόψει του έκτακτου συμβουλίου υπουργών θα υπάρξει δύο ημέρες πριν, στη συνάντηση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη-μέλη. Το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη θα κινηθεί στο πλαίσιο προτάσεων που έχουν υποβάλει εδώ και μήνες οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

O κ. Σκρέκας, πάντως, με χθεσινές δηλώσεις του αναφέρθηκε και στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας. Μίλησε για τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης στο Δημόσιο που έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά και για μια καμπάνια εξοικονόμησης προς τα νοικοκυριά το επόμενο διάστημα, τα οποία, όπως είπε, έχουν αρχίσει ήδη να περιορίζουν την κατανάλωσή τους.

madata.gr