Ολες Πολιτική Σαβ 15.02.2020
Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές αιχμές και μήνυμα εγρήγορσης για τη δεύτερη φορά αριστερά

Η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός του κόμματος είναι συνθήκη αναγκαία για την προετοιμασία της επανόδου στη διακυβέρνηση, ή αλλιώς για τη «δεύτερη φορά αριστερά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης.

 

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήμανε συναγερμό ότι οι εκλογές μπορεί να είναι κοντά κατ’επέκταση κάλεσε να σταματήσουν οι εσωκομματικές «φαγωμάρες» ενώ υπερασπίστηκε την επιλογή της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού ακόμη και με αιχμές προς το εσωτερικό ακροατήριο, από τη μία υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο κόσμος που έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ να δει τον εαυτό του και στο όνομα του κόμματος από την άλλη υπονόησε ότι όσοι βλέπουν στους συμμάχους ιδιοτελείς στοχεύσεις πρόσδεσης στον κομματικό μηχανισμό πρέπει να αναρωτηθούν το ίδιο και για τον εαυτό τους.

 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το κόμμα πρέπει να προετοιμαστεί γιατί ούτε τη δεύτερη φορά ο δρόμος θα είναι «περίπατος στο δάσος» ωστόσο αυτή τη φορά δε θα υπάρχουν δικαιολογίες.

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα απολογηθεί, αλλά θα μάθει από τα λάθη και τις παραλήψεις της πρώτης φοράς αριστερά» καθώς «πρώτιστο καθήκον της περιόδου, είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη δεύτερη φορά» ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι «δεν έχουμε πολύ χρόνο» διότι όπως υποστήριξε η φθορά της κυβέρνησης είναι ταχύτατη εξαιτίας της πολύ γρήγορης διάψευσης των βασικών προεκλογικών της υποσχέσεων.

 

«Να πάρουμε και την εξουσία- Δε θα είναι εκδρομή στο δάσος»

 

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό εν όψει της επαναδιεκδίκησης της διακυβέρνησης έθεσε δύο ερωτήματα:

 

Πρώτον: «Πως θα καταφέρει, τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας»;

 

Δεύτερον: «Πως θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε, με δεδομένες τις δεσμεύσεις μας την ΕΕ, αλλά τώρα που είμαστε πια εκτός μνημονίων άρσης κυριαρχίας, ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

 

Η απάντηση σε είπε, δε μπορεί φυσικά παρά να είναι: «Κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία» αλλά «αφού όμως ξηλώσεις τη σαπίλα που σε τρώει σα το σαράκι» - αιχμή για το αντίπαλο πολιτικό σύστημα, τη διαπλοκή και τους «ολιγάρχες».

 

«Αν αυτό δεν το συνειδητοποιήσουμε» είπε «κι αν νομίζουμε ότι η διακυβέρνηση μιας χώρας και μάλιστα από μια δύναμη που επιδιώκει ριζοσπαστικές τομές προς όφελος των πολλών και άρα εις βάρος ισχυρών συμφερόντων, είναι εκδρομή στο δάσος, να ξέρετε ότι δε θα μπορέσουμε να κυβερνήσουμε ούτε τη δεύτερη φορά.

 

Και τότε, επαναλαμβάνω, δε θα υπάρχει καμία δικαιολογία».

 

Ανασυγκρότηση-Διεύρυνση-μετασχηματισμός

 

Στόχος είπε είναι και να διατηρηθεί ο ριζοσπαστικός προσανατολισμός του κόμματος αλλά και το κόμμα να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας ξανά. «Με στόχο την ριζοσπαστική αλλαγή και όχι την κανονική εναλλαγή όπως κάποιοι θα ήθελαν».

 

Υπό αυτό το πρίσμα αναφερόμενος στην εσωκομματική συζήτηση του τελευταίου διαστήματος επέμεινε στην επιλογή διεύρυνσης και μετασχηματισμού του κόμματος. «Στηρίζω», είπε αυτή την επιλογή, διότι είναι «μια επιλογή αναγκαία διότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει βαθιές ρίζες και οργανικές σχέσεις με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα σε όλα τα πεδία και τους θεσμούς».

 

Για να φτιάξουμε, συνέχισε, ένα μαζικό αριστερό, δημοκρατικό και προοδευτικό κόμμα «πρέπει να ανασυγκροτηθούμε οργανωτικά, να διευρυνθούμε πολιτικά και να μετασχηματιστούμε κοινωνικά». «Διότι σήμερα μπορεί να καταφέρνουμε να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε μεγάλα τμήματα των λαϊκών τάξεων, αλλά δεν είμαστε ακόμη το κόμμα των λαϊκών τάξεων και της νεολαίας».

 

«Διαφωνώ για το followers»

 

Εκτίμησε ότι εφόσον υπάρχει συμφωνία σε αυτά τα βασικά σημεία επόμενος στόχος πρέπει να είναι η αξιοποίηση των νέων μέσων ώστε το κόμμα να είναι εν κινήσει, να είναι παντού.

 

Μάλιστα σε άλλο σημείο της ομιλίας του επανήλθε πιο αναλυτικά διατυπώνοντας αιχμές κατά όσων σήκωσαν την εσωκομματική συζήτηση ότι όσοι εγγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα πρέπει να εγγράφονται και να έχουν φυσική παρουσία στις οργανώσεις: «Έχω κάθετη διαφωνία» τόνισε «με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη κομματική μας ζωή -προφανώς και δια ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο- αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά followers».

 

«Θεωρώ λάθος μεγάλο, να υποτιμούμε αυτό το σπουδαίο εργαλείο του Διαδικτύου και a priori να θεωρούμε όσους εντάσσονται μέσω αυτού στη κομματική ζωή λιγότερο μέλη από κάποια άλλα παλιά μας μέλη, που στο κάτω κάτω έχουν να πατήσουν στις διαδικασίες πολλαπλάσιο χρόνο από ότι τα διαδικτυακά μας μέλη επικοινωνούν, ενημερώνονται και καταθέτουν τη διαθεσιμότητά τους».

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε εκ νέου τα μέλη της ΚΕ να μην φοβούνται το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και επικαλέστηκε μεταξύ άλλων το παράδειγμα του Μπέρνι Σάντερς: «Όσο πιο ανοιχτός, όσο πιο δημοκρατικός, τόσο πιο αριστερός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής και το παράδειγμα του Σάντερς μας το αποδεικνύει».

 

Το άνοιγμα να αποτυπωθεί στο όνομα

 

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε το κόμμα να παραδεχτεί ότι εφόσον ήδη έχει συμφωνηθεί ότι το κόμμα πρέπει να ανοίξει σε όλο αυτό τον κόσμο, δεν μπορεί να μην τον περιλαμβάνει στην συζήτηση για το όνομα.

 

Πρότεινε η ΚΕ να αποφασίσει ότι «θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας». Παρέπεμψε δε για την τελική απόφαση στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (σ.σ. το ευρύ διευρυμένο όργανο με τη συμμετοχή των συμμάχων που θα συνεδριάσει την επόμενη Κυριακή) όπου όπως είπε «θέλω να πιστεύω ότι με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο».

 

Φωτογράφισε πάντως την πρόταση για το όνομα «Προοδευτική Συμμαχία» στο οποίο αναφέρθηκε εμμέσως, επικαλούμενος σχετικό απόσπασμα της Διακήρυξης η οποία είχε ψηφιστεί σε προηγούμενη ΚΕ.

 

Η έγνοια για τους συσχετισμούς και οι… «Κατοικούντες την Ιερουσαλήμ»

 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε την αιχμή που στρέφεται προς το εσωκομματικό του κόμματος και την ανησυχία στελεχών και ομάδων ότι τα στελέχη της διεύρυνσης θα καταλάβουν τον μηχανισμό του κόμματος.

 

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Μας λένε κάποιοι καλοπροαίρετα:

 

Μήπως ανοίγοντας τις πόρτες στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ αναρριχηθούν σε θέσεις ευθύνης και πρόσωπα με ιδιοτελείς στόχους. Κρίσιμο ερώτημα. Που όμως δεν αφορά μόνο αυτούς που έρχονται στο κόμμα σήμερα. Αλλά και αυτούς που είμαστε στο κόμμα πολλά χρόνια». Και σε άλλο σημείο τόνισε ότι «ο κόσμος που μας προσεγγίζει, πιστέψτε με, δε μας προσεγγίζει γιατί τον ενδιαφέρει να συμβάλει στη διαμόρφωση συσχετισμών στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας. Αυτό αφορά μονάχα τους Κατοικούντες χρόνια την Ιερουσαλήμ».

 

 

www.topontiki.gr