Η δημιουργία masterplan για την ενιαία διαχείριση των νερών στην Κρήτη βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε, με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη και του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη στο Ηράκλειο το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές τους δεν θα έλθουν… Έχουν ήδη έλθει!
Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν οι δυσμενείς επιπτώσεις της λειψυδρίας και των ορατών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην άρδευση και την ύδρευση, οι οποίες επηρεάζουν την αγροτική οικονομία, τις γεωργικές πρακτικές και συνολικά την ευημερία του τόπου, η αντιπλημμυρική προστασία της Κρήτης αλλά και η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του νησιού σε συνολικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια, βρέθηκαν στο.
Η συνάντηση εργασίας έγινε παρουσία Δημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης, εκπροσώπων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, των Δήμων, υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπροσώπων ακαδημαϊκών κι ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης, καθώς κι εκπροσώπων κι εμπειρογνωμόνων της ολλανδικής εταιρείας HVA International, η οποία διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία στην διαχείριση νερού πολύπλοκων αρδευτικών έργων και εκπονεί το masterplan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση, οι προτεραιότητες και οι βασικές στοχεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Δείτε το Βίντεο:
youtu.be/L5blwRm2Lyk
Λευτέρης Αυγενάκης: «Η διαχείριση του νερού της Κρήτης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, αλλά και η πλημμυρική θωράκιση του νησιού αποτελεί πλέον προτεραιότητα»
Η δημιουργία Master Plan για την «Ενιαία Διαχείριση των Νερών» στην Κρήτη, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός , κ. Λευτέρης Αυγενάκης.
Στη δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η διαχείριση του νερού της Κρήτης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, αλλά και η πλημμυρική θωράκιση του νησιού μας αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της δεν θα έρθουν. Έχουν ήδη έρθει. Για εμάς προτεραιότητα αποτελεί η Θεσσαλία και φυσικά η Κρήτη. Για αυτό το λόγο και με την έγκριση του πρωθυπουργού ξεκινάμε σήμερα μια συστηματική συνεργασία με την Περιφέρεια, αλλά και με τους δήμους, με τους τοπικούς οργανισμούς που σχετίζονται με τα θέματα του νερού κατά βάση άρδευσης, αλλά και ύδρευσης που συμμετέχουν τα άλλα δύο υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, παρουσία της ολλανδικής εταιρείας, η οποία, μαζί με τους εξαιρετικούς επιστήμονες, εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και την ολοκλήρωση ενός masterplan το οποίο θα είναι έτοιμο τις επόμενες εβδομάδες».
Στ. Αρναουτάκης: «Από το 2016 προτείνουμε ενιαία διαχείριση σε συνεργασία με όλους τους φορείς»
Στη διάρκεια της ουσιαστικής αυτής συνάντησης, μεταξύ άλλων αναδείχθηκε από τους συμμετέχοντες, ο «στρατηγικός» ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια ο Ο.Α.Κ. στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη ν’ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο Ο.Α.Κ. είναι το κατάλληλο εργαλείο που πρέπει να παίξει τον ρόλο του φορέα διαχείρισης του νερού, σε ολόκληρη την Κρήτη». Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εργασίας για την διαχείριση υδάτινων πόρων στην Κρήτη - εγγειοβελτιωτικά έργα - πλημμυρική προστασία, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε τη μεγάλη σημασία που αποκτά η πρωτοβουλία για την ενιαία διαχείριση των νερών, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια Κρήτης έχει καταθέσει από το 2016 τη σχετική πρόταση, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει με την συνεργασία όλων των φορέων.
Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: «Μια σημαντική ημερίδα για τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού της Κρήτης, ειδικά στα αρδευτικά δίκτυα, στα φράγματα, στα αντιπλημμυρικά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον κ. Αυγενάκη γίνεται αυτή η σημερινή ενημέρωση των φορέων για να δούμε πώς θα έχουμε την ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων για την Κρήτη. Ήδη από το 2016 έχουμε καταθέσει, ως περιφέρεια Κρήτης την πρόταση να υπάρχει ενιαία διαχείριση του νερού από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης που έχει τεχνογνωσία. Αυτό το οποίο προτείνεται τώρα για τη Θεσσαλία, εμείς που έχουμε το μοντέλο αυτό έτοιμο. Άρα, χρειάζεται να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, της περιφέρειας των δήμων, γιατί υπάρχουν πολλές αρμοδιότητες. Να δούμε την λειτουργία των 39 ΤΟΕΒ που υπάρχουν στην Κρήτη. Να δούμε τη λειτουργία, τα έργα τα οποία άμεσα μπορούν να επιχορηγηθούν από τα Προγράμματα των υπουργείων ή από το πρόγραμμα της δίκαιης ανάπτυξης και να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα την επόμενη δεκαετία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα. Πάνω απ’ όλα όμως οι αρμοδιότητες που είναι σε διάφορα υπουργεία, σε δήμους και στην περιφέρεια, πρέπει να είναι αντικείμενο ενός φορέα».
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης, αναφέρθηκε στα «βήματα» που έχουν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στην συνεργασία που πρέπει να υπάρξει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως στο ολοκληρωμένο «Master Plan» που αφορά τη συνολική διαχείριση του νερού στην Κρήτη, το οποίο έχει εκπονήσει ο «Οργανισμός».
«Πρόκειται για ένα Σχέδιο Διαχείρισης των Υδραυλικών Έργων της Κρήτης, το οποίο έχει ολοκληρωθεί από το 2022. Μια μελέτη μοναδική στην Ελλάδα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και «ακουμπάει» στους «3» βασικούς πυλώνες: Ύδρευση, Άρδευση και Αντιπλημμυρικά Έργα. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό επιστημονικό «εργαλείο», για το οποίο θα ενημερώσουμε τους μελετητές του νέου Master Plan του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε τα επιστημονικά του δεδομένα, να αξιοποιηθούν στο νέο σημαντικό εγχείρημα, με τη συνεργασία όλων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδογιάννης στην τοποθέτηση του.
Ιδιαίτερη δε, ήταν και η αναφορά του, στη δρομολογούμενη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ο.Α.Κ. στον νευραλγικό τομέα της «Ασφάλειας των Φραγμάτων».
«Η κλιματική αλλαγή και οι πολυεπίπεδες αλλαγές που φέρνει στην Κρήτη σε ύδρευση , άρδευση και στις υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας παράλληλα με το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που επικρατεί στο νησί, επιβάλλουν άμεσα την «ενιαία διαχείριση» με στόχους την εξασφάλιση ποιοτικών και επαρκών ποσοτήτων ύδατος για ύδρευση και άρδευση, με κριτήρια κόστους- αποτελεσματικότητας, αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις για την αύξηση της υδραυλικής επάρκειας των αντιπλημμυρικών μας υποδομών. Ο Ο.Α.Κ. έχοντας ολοκληρώσει το έτος 2022 το «Master Plan» διαχείρισης υδάτινων πόρων για την Κρήτη καθώς και σχετικού σχεδίου διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε αυτό το εγχείρημα» υπογράμμισε από την πλευρά ο Πρόεδρος του Ο.Α.Κ., κ. Θοδώρης Νίνος.
Τόσο ο Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Αντώνης Κοτσώνης όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης εξήραν από την πλευρά τους το πολυεπίπεδο έργο του Ο.Α.Κ., ενώ συμμετέχοντες στην συνάντηση, υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη της στενής συνεργασίας που πρέπει να υπάρξει μεταξύ του «Οργανισμού» και του Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για «τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων και άλλων λειτουργικών χώρων του Ο.Α.Κ., με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους».
Η σύσκεψη, έγινε παρουσία Δημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών και του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων [Π.Ε.Δ.] Κρήτης, κ. Γιάννη Κουράκη, με την συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων, υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μετά το πέρας της διευρυμένης σύσκεψης, ακολούθησε συνάντηση εργασίας, μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του Γενικού Διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Αντώνη Κοτσώνη και της Διοίκησης του Ο.Α.Κ. , με την ομάδα των συμβούλων μελετητών, για τον συντονισμό των επόμενων βημάτων.