Προ των πυλών δείχνει να είναι η δεύτερη, σημαντική και βαριά, διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα» είναι το ρεζουμέ της πολύωρης πανελλαδικής σύσκεψης της «Ομάδας Αχτσιόγλου» την Κυριακή χωρίς, ωστόσο, να είναι σαφές το πότε και το πως θα πραγματοποιηθεί η έξοδος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο φόντο της πορείας εξόδου από την Κουμουνδούρου της τάσης των «6+6» βρίσκεται η πρόσφατη έκκληση του Στέφανου Κασσελάκη για ενότητα όταν, μέσω της συνέντευξης στον ΑΝΤ1, κάλεσε τους Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο να συμμετέχουν ισότιμα στο νέο «πολιτικό κέντρο» που προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συζήτηση στην μαραθώνια, όπως εξελίχθηκε, συνεδρίαση επικεντρώθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία Κασσελάκη και γύρω από από το αν η αποχώρηση από την Κουμουνδούρου πρέπει να είναι σε άμεσο χρόνο, σε μερικές ημέρες ή σε μερικές εβδομάδες με την άποψη που κυριάρχησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να είναι αυτή υπέρ μιας άμεσης αποχώρησης. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες μετά από επιπλέον διαβουλεύσεις.
Ένα ακόμη ζήτημα που εξετάστηκε στην συνεδρίαση της τάσης «6+6», σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν αυτό της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στην περίπτωση που δρομολογηθεί η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν, δηλαδή, μπορεί να εξασφαλιστεί ο αριθμός των 10 βουλευτών που απαιτούνται για την συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας.
Για να επιτευχθεί το «10» που απαιτείται για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας θεωρείται δεδομένο πως θα προστεθούν στους 7 βουλευτές της τάσης «6+6» (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Τζούφη, Φωτίου, Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου) οι, πρόσφατα ανεξάρτητοι βουλευτές πλέον, Ευκλείδης Τσακαλωτος και Πέτη Πέρκα της «Ομπρέλας». Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την έντονη φημολογία στο περιστύλιο της Βουλής, μπορεί στην εξίσωση να προστεθεί ένας από τους δυο μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ένας ή δυο ακόμα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ακόμα και μεταξύ των 7 βουλευτών της τάσης των «6+6», όπως λένε οι πληροφορίες, δεν επικρατεί η ίδια άποψη περί ανεξαρτητοποίησης από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε πορεία εξόδου
Πηγές της ομάδας των «6+6», μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, σημείωναν πως «στην σημερινή συζήτηση πήραν μέρος περισσότερα από 1000 στελέχη από όλη την Ελλάδα. Η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις».
Στο ίδιο πλαίσιο τόνιζαν χαρακτηριστικά πως «η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα». Και κατέληγαν, οι ίδιες πηγές, λέγοντας πως «όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».