Παρ 08.10.21
Σήμερα τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια - Διπλή ενίσχυση στο αέριο, επιδότηση στο ρεύμα

Σήμερα αναμένεται να ανακαλυφθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

 Τα μέτρα θα ανακοινώσουν στις 11 το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας.

Διπλή ενίσχυση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου και  επιδότηση με την μορφή έκπτωσης στους λογαριασμούς ρεύματος

Σε διπλασιασμό του κονδυλίου για την έκδοση των λογαριασμών ρεύματος σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, στα 300 εκατ. ευρώ και σε διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης - που καλύπτει και τους καταναλωτές φυσικού αερίου με κόστος κοντά στα 200 εκατ. ευρώ προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να αντισταθμιστεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τις συνεχιζόμενες αναφορές στην ενέργεια.

Στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί και το ενδεχόμενο οριζόντιας έκπτωσης στο φυσικό αέριο με πρωτοβουλία από την αγορά και το στόχο να καλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα αναφοράς. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το πρωί από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η αύξηση του κονδυλίου της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος μεταφράζεται σε επίθεση των καταναλωτών κοντά στα 13 ευρώ το μήνα για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες.

Πηγή χρηματοδότησης του μέτρου θα είναι τα αυξημένα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, οι τιμές των οποίων επίσης παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα συμπεριληφθεί και στην εργαλειοθήκη για την ένδειξη των αναφορών στην ενέργεια που δεν θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ακόμη ότι είναι υπό συζήτηση η διαμόρφωση μηχανισμού επιστροφής των οφέλων που προκύπτει από τη συμμετοχή των φθονοτρόνων μονάδων ΑΠΕ στην αγορά, με την πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους λογαριασμούς ρεύματος. Το όφελος αυτό προκύπτει επειδή οι τιμές αγοράς της πράσινης ενέργειας είναι τώρα χαμηλότερες από τις τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο. Ενδεικτικά:

Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος σημειώνουν σήμερα Παρασκευή στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας περαιτέρω αύξηση στα 218,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η ανώτερη τιμή της ημέρας ξεπερνά τα 286 ευρώ. Συγκριτικά, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία Διαχειριστών Ανανεώσεων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) για το Μάιο του 2021 κάθε μεγαβατώρα πράσινη ενέργεια που έγινε στην Επικράτεια τον Μάιο 2021 είχε κόστος 132,7 ευρώ. Δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των 132,7 ευρώ επιβαρύνεται από τις ακριβείς μονάδες ΑΠΕ που συνδέονται στα πρώτα χρόνια της αγοράς.

Ωστόσο, η άμεση εφαρμογή του μηχανισμού εξαρτάται και από τις τεχνικές δυνατότητες που υλοποιήθηκαν στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα που χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση το όφελος θα φανεί στο λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (ΕΛΑΠΕ) και θα συνυπολογιστεί για τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ για το 2022.

 

 

 

madata.gr