Τρι 17.11.20
Πρόεδρος Κομισιόν: 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE για την Ελλάδα

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σήμερα η Ελλάδα θα λάβει 2 δισ.€ σε δάνεια από το μέσο SURE για τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Ελλάδα σύντομα θα λάβει άλλα 700 εκατ.€.  Η Ευρώπη στέκεται δίπλα σου", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

ΗΚομισιόν ανακοίνωσε ότι εκταμιεύει  14 δισεκατομμύρια ευρώ σε εννέα χώρες της ΕΕ στη δεύτερη δόση χρηματοδοτικής στήριξης στα κράτη μέλη βάσει του μέσου SURE.

Αναλυτικά η Κροατία έλαβε 510 εκατομμύρια ευρώ, η Κύπρος 250 εκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία επιπλέον 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, η Λετονία 120 εκατομμύρια ευρώ, η Λιθουανία 300 εκατομμύρια ευρώ, η Μάλτα 120 εκατομμύρια ευρώ, η Σλοβενία??200 εκατομμύρια ευρώ και Ισπανία επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η υποστήριξη, με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους, θα βοηθήσει τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση ξαφνικών αυξήσεων των δημοσίων δαπανών για τη διατήρηση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, θα συμβάλουν στην κάλυψη των δαπανών που σχετίζονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας, καθώς και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει ως απάντηση στην πανδημία κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία έλαβαν ήδη συνολικά 17 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του μέσου EU SURE. Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εκταμιεύσεις SURE στις 9 χώρες που λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη σήμερα, η Κροατία θα έχει λάβει 1 δισεκατομμύριο ευρώ, η Κύπρος 479 εκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία 27,4 δισεκατομμύρια ευρώ, η Λετονία 192 εκατομμύρια ευρώ, η Λιθουανία 602 εκατομμύρια ευρώ, η Μάλτα € 244 εκατομμύρια, Σλοβενία ??1,1 δισεκατομμύρια ευρώ και Ισπανία 21,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η σημερινή εκταμίευση ακολουθεί τη δεύτερη έκδοση κοινωνικών ομολόγων βάσει του μέσου EU SURE, που χαρακτηρίζεται από πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το μέσο SURE μπορεί να παρέχει χρηματοδοτική στήριξη έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε όλα τα κράτη μέλη. Η Κομισιόν έχει προτείνει μέχρι τώρα να διαθέσει χρηματοδοτική στήριξη 90,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 18 κράτη μέλη. Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, μετά τις αντίστοιχες εκδόσεις ομολόγων.

Η Πρόεδρος της Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά ότι "το δεύτερο κύμα χτυπά σκληρά την Ευρώπη. Η ΕΕ είναι εδώ για να υποστηρίξει τα ΚΜ. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από αυτόν τον ιό και επίσης θέλουμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας τους, καθώς αυτή η κρίση επηρεάζει και τις επιχειρήσεις. Πολλές θέσεις εργασίας αμφισβητούνται. Με το SURE, κινητοποιούμε δάνεια έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ προς χώρες της ΕΕ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας. Αυτή η δεύτερη εκταμίευση 14 δισεκατομμυρίων ευρώ θα βοηθήσει τους εργαζομένους να αποκτήσουν εισόδημα και ακολουθούν περισσότερα."

 

 

madata.gr